råd

Frågor och svar / plantor

Kan jag så frö istället för sätta plantor?

Ja, visst kan man, men i vårt klimat tar det  betydligt längre tid och kräver mycket skötsel de första åren. Är det frö från egna plantor kommer de dessutom att utvecklas olika eftersom de är ”barn” till hybridsorter. Räkna med att det tar 2-3 år längre innan plantorna ger samma skörd som de 1-årsplantor du köper.

Hur tar jag hand om plantor tills jag kan sätta ut dem?

Sparrisrötterna är tåliga men får inte torka ut. Vid kort tid (5-7 dagar) kan man hålla dem svalt i en plastpåse med luftningshål i kylskåp eller en källare. 5-7 grader är idealet. För längre tid kan man lägga dem i t ex en låda med fuktig plantjord och strö jord över dem. Ställ lådan svalt och täck med tidningar. Man kan också sätta dem en och en i djupa krukor, som krukväxter. Se till att knoppstället är väl täckt av jord. Plantorna kan då börja skjuta skott, och behandlas som krukväxter, tills det är dags att sätta ut dem på vanligt sätt. Se Odlingsråd i fliken Plantor.

Jag bor i Norrland och kan inte sätta ut plantor förrän mitten av maj ?

Våra plantor tas upp ur jorden hos förädlarna i Tyskland efterhand, de sista i mitten av april. Vi håller dem i vårt kylrum tills vi skickar. Du kan förvara plantorna svalt (5-7 grader) någon vecka. För längre förvaring läggs de i en låda med jord eller sätts i krukor, om det inte är så många. Se Odlingsråd på fliken Plantor

När ska sparris planteras?

Så snart som möjligt, när jorden fått en temperatur kring 8 grader. Vid kall vind kan man täcka med plast, som tas bort när skotten börjar skjuta upp. Vid risk för frost bör man täcka igen. Hålplast klarar frost till minus två grader, akryl till minus fyra. Att vattna jorden kan hjälpa vid frostfara.

Om de första skotten fryser bort?

Skär bort alla de frusna stänglarna strax under markytan, så utvecklas snart nya.

Kan jag tar bort en gammal sparris odling och plantera nytt på samma plats, eller flytta odlingen?

Att sätta sparris efter sparris är ingen bra idé. Skördarna blir mindre, stänglarna tunnare och odlingens hållbarhet kort. All erfarenhet visar att det är bäst att plantera på ny mark.  Även om du planterade förra året så har rötterna hunnit gå för djupt, de kommer att skadas om du försöker flytta dem.

Jag skulle vilja sätta två år gamla plantor, som ge skörden året efter.

Sparris frö såddes ett år innan plantorna tog upp. Från  detta lilla frö som väger några milligram utvecklar sig en plant med 70-120 gram. Planteras plantan i marken väger de kring tre kilo året efter och har rötterna mer än en meter djup i jorden. Tårs upp sparris igen skadar rötterna och plantan behövs tid för att regenerera sig. Krukade plantor bör man plantera senast under juni. Därefter rotväxtningen är begränst i krukan.  Att skaffa en bra produktiv sparris odling, de första 3 åren är viktigast för skördefråmgång och livslängen. Systemet att plantera ettåriga plantor har etablerat sig på nordliga breddgrader. Små brickväxter planteras även söderut. Att sätta två år gamla plantor är förknippat med en hög risk för svampangrepp också.

Plantera på hösten?

Efter plantorna utvecklade sig från frö över sommaren, måste man vänta till vinter att blasten kommer torr. Jorden måste bli lagom för planteringen och alla förädlare vänta till våren med försäljningen så att finns ingen tillgång för 1 åriga plantor i hösten. Ibland erbjudas krukade plantor  i hösten som stå i krukor sedan våren och har mest en begränst utveckling.

Sparrisodling växtzon 5 (gäller i prinsip för alla omranden)

Ett soligt läge är viktigt. Oavsett växtzon eller om du har sand- eller lerjord bör du blanda ner mycket organiskt, väl ruttet material i jorden så djupt som möjligt innan du planterar. Huvudrotzonen är 0 till 60 cm. Men rötterna vill växa ännu djupare.

Har du sen frost är senare sorter att föredra och ju djupare du planterar desto senare börjar sparrisen att växa. Mellan 12 cm och 18 cm planteringsdjupet kan det dröja 7 dagar innan skörden börjar. Djupet mäts alltid från markens övra kanten. Plantera högre (12-15 cm) på lerjord eftersom jorden tenderar att bli tät. Det styrs mot problemet att mata jordlivet med organiskt material. Kompost, stallgödsel mm, som man bäst kan ge efter skörden. Det myllars in alltid något så att jorden kan värmas upp och gödseln inte täcker och isolerar.

Generellt kan man arbeta med lätt upphöjda bäddar från och med första skörden, liknande man gör med potatis.

Vill du använda tidiga sorter, var beredd på att skydda sparrisen med fiberduk eller plastfolie. Bygg en liten tunnel med bågtrådar och lägg på fiberduk eller plast. Det ska alltid finnas luft mellan sparristoppen och avtäckningen.

Om sparrisen skadas av frost under en varm tillväxtfas kommer de fortsätta att växa långsammare och mindre.

Kan du skydda tidiga sorter (Gijnlim Ramires) mot frost (att hålla jorden fuktig i en frostfas är också viktigt) kommer du att skörda mer än med senare sorter (Raffaello Portilm) eftersom du har fler skördedagar.

 

 

Sparris i köket

 

 

Skala sparris?

Vit sparris ska skalas från ca 2 cm under knoppen och ned till basen. Skala också gärna den nedre tredjedelen på den gröna sparrisen, särskilt i början av säsongen eller vid svalt väder. Då växer sparrisen långsammare, blir hårdare och bildar mer fibrer. Hos den ljusgröna Sorterna räcker det med att skära bort någon centimeter nedtill. Det gör man f.ö. med all sparris.