DE ENKLASTE SPARRISRECEPTEN
...OCH VINET DÄRTILL

Tjocka, medeltjocka, tunna kanske supertunna eller rent av nya ljust gröna salladssparrisen Primaverde?  Många besökare får svårt att bestämma sig när de möter det fräscha utbudet i kyldisken på Sparrisgården utanför Skillinge på Österlen. Och det är lätt att förstå! Här finns Sveriges största utbud av färsk sparris i olika sorteringar. Här finns den mesta specialkunskapen kring sparris.

VAD SKA VI VÄLJA?

Sparrisens fibrer sitter i ytterskalet. Därför blir tjockare sparris mer ''krämig'', matigare. Om man vill äta sparris kokt som huvudrätt ''som i Tyskland'', så väljer man den tjockare. Även den mellantjocka passar fint som huvudrätt.

Till grillad sparris passar mellantjocka, eller varför inte de riktigt tjocka? Förväll några minuter i saltat vatten, klyv dem därefter och lägg på ett grilljärn eller på folie på utegrill. Mot slutet av grilltiden kan man riva grovt (eller skiva) parmesanost över den köttiga sidan och låta den smälta. Servera genast!

Tunnare sparris passar fint i pajer eller andra maträtter. Ett knep är att göra paket. Linda bacon runt några sparrisar och laga till i ugnen. Ett annat är att skära i bitar och fräsa i stekpanna. Stekt sparris med räkor t ex.

Tunn sparris och särskilt den supertunna passar fint att äta rå som godis, eller nerskuren i sallader.

Primaverde är ny på den svenska marknaden. En ljusare sparrissort, lite sötare och lite mjällare. Vi kallar den salladssparris eftersom den passar utmärkt att äta rå som den är eller i sallader. Men kan givetvis även kokas eller läggas på grillen.