BRA ATT VETA OM FÖRVARING HANTERING FRYSNING m.m.

Sparris är en färskvara och skall inhandlas så nyskördad som möjligt. Det ser man bäst på fasta knoppar, friska snittytor och stänglarnas spänst.

Förvaring

Med rätt hantering kan man förvara sparrisen i 7-9 dagar. Linda in de otvättade stänglarna, men inte knopparna, i en gammal handduk, blöt den och förvara i kylskåp +2 -4°C. Före tillagningen skär man bort någon centimeter nedtill och ställer dem i kallt vatten någon timme.

Tillagning

Som förrätt ca 150 g per person, som huvudrätt ca 250 g. Som ensamrätt 500 g. Tvätta sparrisstänglarna i kallt vatten. Skär ev. bort några centimeter nedtill. Vit sparris skalas före tillagning. Använd en potatisskalare eller särskild sparrisskalare. Håll fingrarna kring sparrisknoppen och skala nedåt, runtom hela stängeln. Välj en kastrull som är tillräckligt vid så att stänglarna kan ligga i hela sin längd eller använd en hög s k sparriskastrull. Koka upp vatten och salta. Lägg i de tjockaste stänglarna först. Grön sparris kokas 3-8 min, vit sparris 8-12 min beroende på tjocklek och önskad mjukhet. Prova med en sticka i stängelns mitt. Koka dem ej för mjuka. Låt vattnet rinna av. Servera genast. Ska man servera senare, t ex kall på en buffé, så minska koktiden och kyl ned sparrisen i kallt vatten.
Servera med: En god sås t ex hollandäs, mousseline, vinägrett eller helt enkelt med kallt rört eller varmt smält smör. Rostat bröd är gott till.
Servera till: Kokt eller rökt skinka, stekt laxkotlett eller röding. Många slags rökt fisk passar också bra.


LÄTT ATT FRYSA

Tvätta stänglarna, skär ev. bort en bit nederst, låt dem torka. För kort tids frysning (max 4 mån) behöver de tunnare inte förvällas. Tjockare gröna stänglar och vit sparris för längre tids förvaring (upp till 10 mån) förvälls 2-4 minuter. Låt dem svalna. Frys dem lösa och förpacka sedan i lagom buntar. Tillaga sparrisen utan att först ha tinat den.