SORTFILOSOFI

Sparrissorter beter sig olika i olika odlingsmiljöer. Det är därför viktigt att ta vara på egna erfarenheter. Vi har egna fleråriga erfarenheter av många olika sorter, som grund för våra rekommendationer.

Ramires och Gijnlim ser vi som huvudsorter för de flesta yrkesmässiga odlingarna. De är tidiga och har hög avkastning. Ramires, med medeltjocka stänglar, är tämligen ny och mycket lovande. Gijnlim, med smala stänglar, är den mest odlade sorten i norra Europa och således väl prövad. Vi har odlat båda under flera år med mycket gott resultat.
Raffaelo har vackra tjocka stänglar, bra kvalitet på knopparna och ger hög skörd. Kan med fördel planteras tätt med 20 cm avstånd mellan plantorna. Raffaelo har mycket frisk blast under eftersommaren.
Backlim som på grund av fröproblem varit borta från marknaden några år, är nu tillbaka. Backlim har lägre avkastning och sämre knoppkvalitet än de andra sorterna, men är ändå attraktiv på grund av vackra skott och lång livslängd. Vårt äldsta Backlimfält är från 1997 och still going strong.
Primaverde är ljusgrön, mycket mjäll och lite sötare i smaken. Primaverde är ett intressant komplement vid försäljning i den egna gårdsbutiken. Vi brukar kalla den salladssparris eftersom den kan ätas rå. Primaverde, är mycket tidig och har hög avkastning
Burgundine är årets mest spektakulära nyhet. Den är violett (innan den kokas). Burgundine är förbättrad ifråga om anpassning till nordligt klimat och kan vara intressant att prova i mindre skala.