SKOCKAN NU OCH DÅ

Jordärtskockans rykte har åkt
berg-och-dalbana.
Som överlevnadsmat under kriget
föll den i vanrykte därefter.
Men nu är det glömt och
lyxkockarna lovprisar åter
den fina smaken, särskilt
tillsammans med andra råvaror.
Prova själv.
Jordärtskocka är lättodlad och
ger skörd redan första hösten.
Låter du knölar ligga kvar i jorden
kan du få egna skockor flera år.
Och Henriette blommar vackert.

SÅ ODLAR DU JORDÄRTSKOCKOR

Skockorna klarar de flesta jordar, men lättar/sandiga ger bättre skörd och slätare skockor. Blanda ner en näve vanlig trädgårdsgödsel eller motsvarande naturgödsel per skocka före planteringen. Mer behövs inte under säsongen. Sätt knölarna på 6-8 cm djup, med 25-30 cm avstånd och 75 cm mellan rader. Man bör kunna kupa upp mer jord kring plantorna efterhand. Är sommaren torr är det bra att vattna.

Skörda

Efter blomningen vandrar näringen ner i knölarna. Bladen vissnar, stammen skrumpnar, knölarna är skördefärdiga och lätta att skörda. Skördar man för tidigt sitter knölarna fast och får brytas loss. Sena sorter blommar inte alltid men kan skördas under senhösten och tidig vår.

Lagring

Skörda efterhand. Skockor tål låg temperatur men skördas under frostfria perioder. Senare sorter är lättare att lagra och/eller övervintra i marken. Lagringsproblemet är att knölarna blir mjuka/skrumpnar och kan jäsa. I kylrum kan de lagras upp till några veckor vid lägsta möjliga temperatur över noll och täckta med sand kan lagringstiden förlängas. Skockor kan lagras i stuka med tillräcklig isolering.