SKOCKAN NU OCH DÅ

Jordärtskockans rykte har åkt
berg-och-dalbana.
Som överlevnadsmat under kriget
föll den i vanrykte därefter.
Men nu är det glömt och
lyxkockarna lovprisar åter
den fina smaken, särskilt
tillsammans med andra råvaror.
Jordärtskocka är lättodlad och
ger skörd redan första hösten.
Låter du knölar ligga kvar i jorden
kan du få egna skockor flera år.

ROLIGT MED SKOCKOR

Jordärtskocka, Helianthus tuberosus, är släkt med solros. Det är en tålig och lättodlad växt. Bäst resultat får du genom att sätta knubbiga knölar på våren, eller krukodlade som kommit igång att växa. Så här går det till.


Om jordärtskockor

En flerårig växt, som odlas bäst som ettårig. Sätt knölar tidigt på våren, ungefär som potatis och skörda på hösten, hur sent beror på sort. Knölar kan ligga kvar i jorden och skördas under 3-4 år, men de blir då färre och mindre.

Ur knölen växer ett antal stänglar, tidiga sorter (Henriette) med gula stjärnformade blommor. Sent på hösten har det på stammen, under jorden, bildats många nya jordärtskockor, klara att skörda och tillaga på olika sätt. Höjd, blomningstid och tid för skörd beror på sort. En välskött planta kan ge upp mot 1 kg nya skockor.


Klicka på de olika menyerna till vänster.