NÄRINGSFAKTA

Näringsinnehåll

Näringsinnehållen i vit och grön sparris är ungefär desamma.

Den vita är fiberrikare och den gröna är rikare på vitaminer. Den har bl a nästan dubbel halt av A- och C- vitamin och Folsyra, som tillskrivs undergörande egenskaper (cancerförebyggande etc).

Värdefullt är också innehållet av kalium, zink och de många bioaktiva substanserna.

Sparris består till mer än 90% av vatten och innehåller ca 1% fiber, 2% protein och 2% kolhydrater, men nästan inget fett. Sparris är således kalorifattig mat, så länge man är försiktig med tillbehören.

Fibrerna (träigheten) sitter i ytskicktet varför tjock sparris får lägre fiberandel (blir mjällare) än smal. Allt som hämmar tillväxten t ex kyla, torka, dålig jord eller dålig odlingsteknik förhöjer fiberhalten. Fiberhalten är också sortberoende. Omedelbar och obruten kylförvaring efter skörd gör att låg fiberhallt bibehålls.