FAKTA OM SPARRIS forts.


Kommer med värmen

I april-maj, när jordtemperaturen stiger över 12 grader, så skjuter de första tjocka knoppiga sparrisskotten upp. Knopparna är slutna tills de når en längd på 22-26 cm. Om skotten får fortsätta att växa (oskördade skott) så slår knopparna ut i mängder av nålformade gröna grenar. Snart bildar de 1,5-1,8 meter höga, yviga dekorativa barrbuskar. Det odlas ibland som prydnadsväxter, som solitärer eller häck.
Om man skördar de första skotten, så skjuter plantan nya skott, men bara i begränsad mängd. Generellt kan man säga att ju äldre plantan är desto fler skott kan den utveckla. Men man bör aldrig skörda längre än till midsommarafton. Sedan måste plantan få behålla sina skott och växa upp till naturlig höjd. Då producerar den näring som den lagrar in i rötterna. På den yttersta delen av rotstocken bildar plantan nya knubbiga knoppanlag, som ska ge nästa års sparris.